Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravé recepty :)

JÁHLOVÁ KAŠE S MEDEM

 

A OŘÍŠKY

822af79c2c1adf3b48e51a564c3d4532-facebook.jpg

INGREDIENCE:

  • jáhly
  • mléko
  • trochu soli
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • med
  • máslo
  • oříšky
  •  

Postup přípravy receptu:

  1. prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítu.
  2. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Jáhly dvakrát
  3. Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla a strouhanými oříšky.

__________________________________________________________________

Co jsou jáhly ?

jahly.jpg

Jáhly jsou bezlepková[1] potravinářská suro

vina, která je vyráběna loupáním prosa.

Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi

jeden milimetr. Používají se vařené v řadě

tradičních českých pokrmů – např.

k přípravě jáhelníku(na sladko i naslano).

Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují

minerální látky

(draslíkhořčíkfosforměďželezozinek),

 vlákninu a vitamíny skupiny B. V kuchyních

českých zemí začaly nahrazovat rýži.

 

Po přebrání a před vlastní úpravou je

vhodné jáhly propláchnout

a několikrát spařit horkou vodou, aby se

zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha

obdobně jako rýže.

 

Jáhlová kaše s medem a oříšky

822af79c2c1adf3b48e51a564c3d4532-facebook.jpg

INGREDIENCE:

  • jáhly
  • mléko
  • trochu soli
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • med
  • máslo
  • oříšky
  •  

Postup přípravy receptu:

  1. prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítu.
  2. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Jáhly dvakrát
  3. Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla a strouhanými oříšky.

__________________________________________________________________

Co jsou jáhly ?

jahly.jpg

Jáhly jsou bezlepková[1] potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku(na sladko i naslano). Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninuvitamíny skupiny B. V kuchyních českých zemí začaly nahrazovat rýži.[2]

Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha obdobně jako rýže.