Jdi na obsah Jdi na menu
 


zdravé recepty

11. 11. 2018

Mexická pánev

7081cca2f9cd0c06f2cce9e93d01dda9_xl.jpg

Suroviny

0,5 kg mletého masa (já dávám napůl hovězí s vepřovým)

2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu

1 konzerva kukuřice

1 konzerva loupaných rajčat

1 větší protlak

2 větší cibule

3 stroužky česneku

Olej

 

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší pánvi si osmažíme cibuli dozlatova, přidáme maso a prudce orestujeme až zhnědne, vařečkou odděláváme maso od sebe ! Přidáme všechny konzervy i s nálevem, tři rozmačkané stroužky česneku a za občasného míchaní dusíme 45 minut.

______________________________________________________________

Čočka s mrkví

Suroviny

1 šálek (120 g) čočky – hnědé, zelené nebo černé

3 šálky vody

2 lžíce extra panenského olivového oleje

1 cibule – podélně přepůlíme a pak nakrájíme napříč na půlměsíčky

2 mrkve nakrájíme na kolečka či plátky

1 lžička koriandru (sušeného)

4 stroužky česneku prolisované

1 lžíci rajského protlaku rozpustíme v 1 šálku vody

1 lžička cukru

Sůl

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
  2. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
  3. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá). Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti.