Zdravé recepty :)
Jáhlová kaše s medem a oříšky
INGREDIENCE:
- jáhly
- mléko
- trochu soli
- cukr
- vanilkový cukr
- med
- máslo
- oříšky
Postup přípravy receptu:
- prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítu.
- Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Jáhly dvakrát
- Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla a strouhanými oříšky.
__________________________________________________________________
Co jsou jáhly ?
Jáhly jsou bezlepková[1] potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku(na sladko i naslano). Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. V kuchyních českých zemí začaly nahrazovat rýži.[2]
Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha obdobně jako rýže.