Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravá inspirace

15. 3. 2019

Krůtí perkelt

bez-nazvu.png

Ingredience:

  • krůtí maso ze stehna bez kůže
  • cibule
  • hladká mouka
  • vývar
  • sladká paprika
  • kmín
  • jarní cibulka
  • sůl
  • Zelenina na obložení talíře

 

Postup:

Maso nakrájíme na malé kousky, cibuli na jemno, podlijeme malým množstvím vývaru, osolíme a okořeníme. Dusíme a v případě potřeby postupně přidáváme vývar.Když je maso téměř měkké, zahustíme moukou, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku i s natí.Vaříme ještě alespoň 10 minut, aby se propojily chutě a vyvařila se přebytečná tekutina. Perkelt by měl být hustší s menším množstvím omáčky než klasický guláš.

_______________________________________________________________________________________________________

 

Brokolicový nákyp se sýrem

bez-nazvu.png

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 100 g tvrdého sýra
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce křenové pasty
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • strouhanka na vysypání
  • tuk na vymazání

Postup

  • Krok 1: Brokolici 5 minut  povařte.
  • Krok 2:Sýr nastrouhejte nahrubo, do mísy přidejte vajíčka, mouku nebo strouhanku, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Uvařenou brokolici rozmělněte šťouchadlem na brambory a přimíchejte ji ke zbytku surovin.
  • Krok 3: Hotovou hmotu rovnoměrně rozprostřete do vymazaného a vysypaného pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, v případě horkovzdušné trouby na 170 stupňů. Nákyp je upečený po 50–60 minutách ve chvíli, kdy do něj zapíchnutá špejle zůstane suchá. Podávat ho můžete teplý i studený.

  •