Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní jídelna

Rubriky

Jídelníček

Příspěvků: 1

Řád školní jídelny

Příspěvků: 2

Příspěvky

Zdravé recepty :)

11. 11. 2018

JÁHLOVÁ KAŠE S MEDEM

 

A OŘÍŠKY

822af79c2c1adf3b48e51a564c3d4532-facebook.jpg

INGREDIENCE:

  • jáhly
  • mléko
  • trochu soli
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • med
  • máslo
  • oříšky
  •  

Postup přípravy receptu:

  1. prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítu.
  2. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Jáhly dvakrát
  3. Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla a strouhanými oříšky.

__________________________________________________________________

Co jsou jáhly ?

jahly.jpg

Jáhly jsou bezlepková[1] potravinářská suro

vina, která je vyráběna loupáním prosa.

Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi

jeden milimetr. Používají se vařené v řadě

tradičních českých pokrmů – např.

k přípravě jáhelníku(na sladko i naslano).

Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují

minerální látky

(draslíkhořčíkfosforměďželezozinek),

 vlákninu a vitamíny skupiny B. V kuchyních

českých zemí začaly nahrazovat rýži.

 

Po přebrání a před vlastní úpravou je

vhodné jáhly propláchnout

a několikrát spařit horkou vodou, aby se

zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha

obdobně jako rýže.

 

 

zdravé recepty

11. 11. 2018

 

Mexická pánev

7081cca2f9cd0c06f2cce9e93d01dda9_xl.jpg

Suroviny

0,5 kg mletého masa (já dávám napůl hovězí s vepřovým)

2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu

1 konzerva kukuřice

1 konzerva loupaných rajčat

1 větší protlak

2 větší cibule

3 stroužky česneku

Olej

 

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší pánvi si osmažíme cibuli dozlatova, přidáme maso a prudce orestujeme až zhnědne, vařečkou odděláváme maso od sebe ! Přidáme všechny konzervy i s nálevem, tři rozmačkané stroužky česneku a za občasného míchaní dusíme 45 minut______________________________________________________________
  2. Čočka s mrkví

    Suroviny

    1 šálek (120 g) čočky – hnědé, zelené nebo černé

    3 šálky vody

    2 lžíce extra panenského olivového oleje

    1 cibule – podélně přepůlíme a pak nakrájíme napříč na půlměsíčky

    2 mrkve nakrájíme na kolečka či plátky

    1 lžička koriandru (sušeného)

    4 stroužky česneku prolisované

    1 lžíci rajského protlaku rozpustíme v 1 šálku vody

    1 lžička cukru

    Sůl

    Postup přípravy receptu

  3. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
  4. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
  5. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá). Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti.