Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní jídelna

Z důvodu zdražování potravin

 

jsme nuceni zvýšit cenu

 

stravného.

 

Děti MŠ:

-přesnídávka  dříve 7,-     nyní  9,-

-oběd dříve 18,-                nyní  18,-

-svačina dříve   7,-             nyní 7,-

 

Děti sedmiletí MŠ:

-přesnídávka dříve 8,-      nyní 10,-

-oběd dříve 20,-                nyní 20,-

-svačina      7,-                    nyní 7,-

 

Ceny budou aktuální

 

od 1.3.2019

 

Děkujeme za pochopení.

 

 

 

 

Rubriky

Jídelníček

Příspěvků: 1

Řád školní jídelny

Příspěvků: 2

Příspěvky

zdravá inspirace :)

15. 3. 2019

Pomazánka námořnická bašta

 

Ingredience :

celer

citronová šťáva

máslo

kysaná smetana

sardinky v oleji

paprika

rajče bez slupky

 

Postup přípravy :

Sardinky slijeme a rozmačkáme. Přidáme změklé máslo, smetanu a utřeme dohladka.

Papriky pokrájíme na jemňoučké nudličky, rajčata na kousíčky, celer (použijeme jen kousek) nastrouháme. Vše smícháme, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu.

________________________________________________________________________________________________________

 

Španělská paella

bez-nazvu.png

SUROVINY

Reklama

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Krůtí paličky opepřete a osolte.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte krůtí paličky a restujte z každé strany asi 5 minut, dokud lehce nezhnědnou. Vyndejte z pánve a dejte stranou.
  3. Do pánve dejte cibuli, papriku, česnek, sladkou papriku a šafrán. Míchejte asi 3 minuty, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidejte rýži, asi dvě minuty směs zlehka promíchávejte a poté zalijte vývarem. Do pánve dejte předpečené krůtí paličky.
  5. Pánev dejte asi na 30 minut do trouby (nezakrývejte) nebo na tak dlouho, dokud nejsou krůtí paličky propečené. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Paellu podávejte ozdobenou rajčetem a pažitkou.
 

Zdravá inspirace

15. 3. 2019

Krůtí perkelt

bez-nazvu.png

Ingredience:

  • krůtí maso ze stehna bez kůže
  • cibule
  • hladká mouka
  • vývar
  • sladká paprika
  • kmín
  • jarní cibulka
  • sůl
  • Zelenina na obložení talíře

 

Postup:

Maso nakrájíme na malé kousky, cibuli na jemno, podlijeme malým množstvím vývaru, osolíme a okořeníme. Dusíme a v případě potřeby postupně přidáváme vývar.Když je maso téměř měkké, zahustíme moukou, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku i s natí.Vaříme ještě alespoň 10 minut, aby se propojily chutě a vyvařila se přebytečná tekutina. Perkelt by měl být hustší s menším množstvím omáčky než klasický guláš.

_______________________________________________________________________________________________________

 

Brokolicový nákyp se sýrem

bez-nazvu.png

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 100 g tvrdého sýra
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce křenové pasty
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • strouhanka na vysypání
  • tuk na vymazání

Postup

  • Krok 1: Brokolici 5 minut  povařte.
  • Krok 2:Sýr nastrouhejte nahrubo, do mísy přidejte vajíčka, mouku nebo strouhanku, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Uvařenou brokolici rozmělněte šťouchadlem na brambory a přimíchejte ji ke zbytku surovin.
  • Krok 3: Hotovou hmotu rovnoměrně rozprostřete do vymazaného a vysypaného pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, v případě horkovzdušné trouby na 170 stupňů. Nákyp je upečený po 50–60 minutách ve chvíli, kdy do něj zapíchnutá špejle zůstane suchá. Podávat ho můžete teplý i studený.
 

zdravé recepty ;-)

30. 1. 2019

Falešná humrová pomazánka

falesna-humrova-pomazanka-z-celeru-a-mrkve.jpg

Ingredience:

Mrkev, celer, tavený sýr, máslo, vejce, česnek, hořčice

Postup:

Celer a mrkev oloupeme, nastrouháme a smícháme s taveným sýrem a máslem. Přidáme uvařená a nastrouhaná vajíčka, česnek a hořčice dle chuti, Sůl a pepř.

______________________________________________________________

 

Srbské rizoto

srbskerizoto1-728x485.jpg

Suroviny

  • 200g vepřová plec
  • 250g rýže
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • červená paprika
  • sterilovaný hrášek

Postup

  • nastrouhaný sýr
  • Na drobné kostky nakrájíme vepřové maso a cibulku
  • Na hluboké pánvi nebo v hrnci lehce osmahneme cibulku a přidáme vepřové maso
  • Přidáme na jemno nakrájenou papriku, hrášek a rajčatový protlak
  • Jakmile maso změkne, přidáme rýži a zalijeme 500ml vody
  • Jakmile začne rizoto vařit, přikryjeme kastrol pokličkou a vložíme do předehřáté trouby
  • Rizoto dusíme až rýže změkne (průběžně ochutnáme a doléváme vodu dalších cca 250 ml)
  • Uvařené rizoto na talíři dozdobíme sypaným sýrem a můžeme i nakrájeným sterilovaným okurkem
 

Zdravé recepty :)

11. 11. 2018

JÁHLOVÁ KAŠE S MEDEM

 

A OŘÍŠKY

822af79c2c1adf3b48e51a564c3d4532-facebook.jpg

INGREDIENCE:

  • jáhly
  • mléko
  • trochu soli
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • med
  • máslo
  • oříšky
  •  

Postup přípravy receptu:

  1. prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítu.
  2. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Jáhly dvakrát
  3. Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla a strouhanými oříšky.

__________________________________________________________________

Co jsou jáhly ?

jahly.jpg

Jáhly jsou bezlepková[1] potravinářská suro

vina, která je vyráběna loupáním prosa.

Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi

jeden milimetr. Používají se vařené v řadě

tradičních českých pokrmů – např.

k přípravě jáhelníku(na sladko i naslano).

Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují

minerální látky

(draslíkhořčíkfosforměďželezozinek),

 vlákninu a vitamíny skupiny B. V kuchyních

českých zemí začaly nahrazovat rýži.

 

Po přebrání a před vlastní úpravou je

vhodné jáhly propláchnout

a několikrát spařit horkou vodou, aby se

zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha

obdobně jako rýže.

 

 

zdravé recepty

11. 11. 2018

 

Mexická pánev

7081cca2f9cd0c06f2cce9e93d01dda9_xl.jpg

Suroviny

0,5 kg mletého masa (já dávám napůl hovězí s vepřovým)

2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu

1 konzerva kukuřice

1 konzerva loupaných rajčat

1 větší protlak

2 větší cibule

3 stroužky česneku

Olej

 

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší pánvi si osmažíme cibuli dozlatova, přidáme maso a prudce orestujeme až zhnědne, vařečkou odděláváme maso od sebe ! Přidáme všechny konzervy i s nálevem, tři rozmačkané stroužky česneku a za občasného míchaní dusíme 45 minut______________________________________________________________
  2. Čočka s mrkví

    Suroviny

    1 šálek (120 g) čočky – hnědé, zelené nebo černé

    3 šálky vody

    2 lžíce extra panenského olivového oleje

    1 cibule – podélně přepůlíme a pak nakrájíme napříč na půlměsíčky

    2 mrkve nakrájíme na kolečka či plátky

    1 lžička koriandru (sušeného)

    4 stroužky česneku prolisované

    1 lžíci rajského protlaku rozpustíme v 1 šálku vody

    1 lžička cukru

    Sůl

    Postup přípravy receptu

  3. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
  4. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
  5. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá). Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti.